Winkelwagen
Geavanceerd zoeken »
 
Webwinkel Actueel De Winkel Savannah's Stories Contact

Savannah's Agenda

 
 

Vuile lakens & dolle mythes; over feminisme en seksualiteit

09 december 2017 - 20:00 uur
Organisator: Savannah Bay
Locatie: Savannah Bay

Half november verschijnt het boek Vuile lakens van Anaïs Ertvelde en Heleen Debruyne en afgelopen april verscheen het boek Dolle mythes vanLinda Duits. Een perfect moment om eens met z'n allen te gaan zitten en te praten over het feminisme en seksualiteit van vandaag de dag.

Zijn we echt zo vrijgevochten als we denken? Tegen welke (seksuele) norm of cliché loop jij aan in het dagelijks leven? Hoe willen we dat de toekomst eruit ziet? Kom op zaterdag 9 december luisteren en praten met de drie auteurs!

Dolle Mythes:
Zure manwijven in tuinbroeken: karikaturen van de Tweede Golf zijn hardnekkig, niet in de minste plaats onder de nieuwe generatie feministen die nu op aan het opstaan is. Zij zetten zich grootmoedig af tegen deze beelden, vaak ongehinderd door enige kennis. Genderstudies heeft echter niet stil gestaan sinds vrouwen zich baas in eigen buik verklaarden. In deze frisse factcheck van het feminisme ontkracht Linda Duits zeven mythes over feminisme. Ze analyseert wat er daadwerkelijk gebeurde in de Tweede Golf en spiegelt dat aan de praktijken van jonge feministen: van Dolle Mina tot Feministen Tegen Wilders, van praatgroepen tot hashtag-activisme. Met humor en veel voorbeelden ontsluit dit boek wetenschappelijke kennis voor iedereen met een mening over man/vrouw-verschillen.

Over Vuile Lakens:
Seks is overal. Op tv, op straat, op social media – er is geen ontkomen aan. Voortdurend flitsen verstrengelde lijven, suggestieve halfopen monden en seksspeeltjes voorbij. Wij westerlingen moeten dus wel bevrijd zijn, werkelijk vrij in wat we met onze lichamen doen.
Lang geloofden Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne dat ook, maar steeds vaker merkten ze dat hun verlangens toch botsten op bestaande normen. Normen die goed verborgen maar daarom des te hardnekkiger zijn.
In dit boek leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat ‘seksuele vrijheid’ een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot, in de hoop zo de nodeloze schaamte eindelijk voorbij te raken.

Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur. Ze is columnist voor studentenblad Folia en publiceert regelmatig in diverse media, waaronder NRC Handelsblad. Als expert op het gebied van jongeren en media is ze vaak te zien in de pers.

Anaïs van Ertvelde (1988) is historica aan de Universiteit van Leiden, waar ze onderzoek doet naar de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender.

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Radio Klara en schrijft voor onder andere deBuren over kunst en cultuur. Daarnaast onderzoekt ze graag vleselijkheden in Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam die ze samen met Anaïs Van Ertvelde maakt. De plantrekkers is haar romandebuut en verscheen in het voorjaar van 2016.

E 10,00 incl consumptie

reserveren via info {at} savannahbay.nl