Winkelwagen
Geavanceerd zoeken »
 
Webwinkel Actueel De Winkel Savannah's Stories Contact

Savannah's Selectie

 
 

Maand van de Filosofie april 2018

De Maand van de Filosofie vindt elk jaar plaats in de maand april. In 2018 onderzoeken en bevragen we een maand lang de betekenis van Verbeelding aan de macht. Femke Halsema neemt hierin het voortouw als schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie.

 

In 2018 onderzoeken we een maand lang de betekenis van Verbeelding aan de macht. Wat is er over van de idealen die hebben geleid tot mei '68? Femke Halsema onderzoekt dit in haar essay van de Maand van de Filosofie.

Het utopisch denken van de jaren zestig belandde de afgelopen decennia in het verdomhoekje van grootheidswaanen totalitair verlangen. Maar de laatste jaren keren utopische vergezichten weer voorzichtig terug aan de horizon van de politiek. Femke Halsema laat in dit essay zien dat sinds de jaren tachtig de politiek technocratisch en repressief is geworden. Aan de hand van werk van filosofen als Richard Rorty en Hannah Arendt pleit ze vurig voor een terugkeer van idealisme, verbeelding en hoop in de politiek.

Femke Halsema gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis.

Het essay is vanaf 3 april te koop via onze webshop of in de winkel.