Winkelwagen
Geavanceerd zoeken »
 
Webwinkel Actueel De Winkel Savannah's Stories Contact

Savannah's Story

 
 

Hier lees je Savannah's Story, History, Highlights, Fame en Fanmail. 

Savannah's Story

'I'm telling you stories. Trust me.' - Jeanette Winterson

Als je de tijd neemt voor een boek, als je geïnteresseerd bent in een verhaal, in de personages die het verhaal bevolken, in de taal waarmee het verhaal verteld wordt; dan neem je de tijd en de moeite om dat boek uit te zoeken op de plek waar ze verstand hebben van verhalen. Verstand van de

verhalen van de boeken, en van de verhalen van de lezer. Waar ben je naar op zoek? Wat vind je mooi, wat boeit je, waar huiver je van, wat houdt je 's nachts boven je boek in plaats van in slaap?

In een goede boekwinkel luisteren ze naar jouw verhaal, voordat ze je een nieuw en passend verhaal aanraden. Savannah Bay is zo'n boekwinkel. De winkel heeft een geschiedenis vol verhalen, en de mensen die er werken kennen de verhalen die horen bij de boeken waar ze je over kunnen vertellen.

Je kunt er zoeken, lezen, vragen, vertellen en luisteren voordat je het verhaal vindt dat op dit moment het beste bij je past. Je kunt er snel bestellen en lang de tijd nemen, je kunt terugkomen om te vertellen wat je van het vorige verhaal vond zodat Savannah je nog beter kan helpen bij de zoektocht naar weer een nieuw boek.

En natuurlijk kan dat ook bij Savannah Bay via internet. Met dat verschil dat het ook dan bij Savannah Bay om de verhalen draait, en om de verhalen achter de verhalen. Op de website van de winkel spreekt dezelfde kennis van boeken, schrijvers en lezers, en worden naast de boeken wel (literaire) cadeautjes en films (ook verhalen) aangeboden, maar geen breedbeeldtv’s met plasmascherm of spelcomputer. Niks mis met tv of computer, maar ieder zijn vak.

Wij zijn goed in verhalen: verhalen vertellen, doorgeven, horen en verkopen. Kortom, Savannah is drager van verhalen.

 

Savannah's History

In het Jaar van de Vrouw, 1975, werd vrouwenboekwinkel De Heksenkelder opgericht. Het pand stond aan de Oudegracht in de kelder. Dat was erg vochtig voor al die boeken en dus verhuisde de winkel in 1984 naar het huidige pand aan de Telingstraat en kreeg de naam Savannah Bay, naar het gelijknamige toneelstuk van Marguerite Duras. 

In het toneelstuk verwijst Savannah Bay naar een strand, maar het is niet echt een concrete plaats. Joep Dohmen in Savannah's Silver Stories schrijft: ''Misschien is Savannah Bay de naam voor het telkens  opnieuw uitbrekende verlangen naar liefde dat evenzo vaak vernietigd wordt, waarvan vorm en inhoud telkens veranderen, en dat zich nooit laat vangen in een ultiem verhaal.'' Savannah Bay draait om verhalen: verhalen vertellen, verhalen doorgeven en verhalen verkopen. 

De verbouwing van het nieuwe pand in de jaren ‘80 werd alleen door vrouwen gedaan. In die tijd verkocht Savannah nog geen boeken van mannelijke auteurs. De vrouwenboekwinkel bestond uit een collectief, met enthousiaste vrijwilligers die alles overlegden. Dit zorgde natuurlijk voor veel discussies achter de schermen. Zo was er soms onenigheid over welke boeken wel of niet in de winkel mochten liggen. Soms zo heftigheid dat de vrijwilligers er niet uit kwamen, een compromis was dan het resultaat: bij de ene vrijwilliger lagen de boeken wel in de winkel en bij de andere niet.   

In 1992 werd Marischka Verbeek, toen nog student Literatuurwetenschap, lid van het collectief. En in 1997 stond Savannah Bay voor een keuze: hoe nu verder? Marischka nam de winkel over en werd zelfstandig ondernemer, maar het stichtingsbestuur en de vrijwilligers bleven. De stichting functioneert nog steeds als klankbord voor de winkel. Savannah breidde haar publiek uit en werd een literaire boekhandel voor vrouwen én mannen. Maar het bleef een unieke winkel met specialisaties in genderstudies en homoseksualiteit. Bovendien begon Savannah met het verkopen van poëzie, dvd's, cd's en originele cadeaus. Het werd veel meer dan alleen een boekwinkel. Savannah is een ontmoetingsplek, verzorgt activiteiten en stands en sinds de verbouwing van het kantoor (deze keer door vrouwen én mannen gerealiseerd) doet Savannah ook dienst als vergaderplek. 

 

Savannah's Highlights

Lustrum 1999

Lustrum 2009

Annie Brouwer Korfprijs (2009)

Publicatie Savannah's Silver Stories (2009)

 

Savannah's Fame

Anneke van Wolfswinkel, 9 november 2009

Stadsblad/De Weekkrant, 4 november 2009

Ons Utrecht, 8 april 2009

AD, 21 maart 2009

RTV Utrecht, januari 2009

Ons Utrecht, 8 oktober 2008

Schorer 2004

Oproep van Ed van Eeden op poëzieweblog voorjaar 2009 

 

Savannah's Fanmail

"Jullie boekhandel is er ook een om van te houden. Klein, intiem, altijd een luisterend oor, altijd in voor een praatje. De plek waar mijn coming out begon. Een plek die ik koester. Zodra ik een boek wil kopen dan koop ik dat bij jullie."

"Wat cool dat ik in jullie top 10 van 2012 sta. Daar ben ik erg blij mee." - Maartje Wortel, schrijfster

"Boek ontvangen, mooi ingepakt, Marischka!" - Gerard van Emmerik, schrijver

"Support je lokale boekwinkel. Want tegen de service van Marischka van Savannah Bay kan geen Bol.com op." 

"The books arrived this afternoon---very much in time. Thank you for the pens as well. It is always a joy working with your bookstore. Thanks!" - docent Emerson College, Well

"Los van de boeken heb ik genoten van de aanschaf. Met name de manier waarop je contact maakt en je gevoel voor humor daarin. Je zet zo met je winkel (die ik niet kende) een fijne uitnodigende sfeer neer. Daar val ik voor, kleinschalig en persoonlijk. Dus tot het volgende boek."

"De mok is aangekomen in een feestelijk pakket! Dank je wel voor de snelle service!"

"Het boek is aangekomen en bedankt voor het inpakken. Het was nu een kadootje om het uit te pakken."

"Thank you so very much for your immense help and kindness! My book has arrived today, all thanks to you!" - buitenlandse webshopklant

"Ondanks zwaar omzet-weer: jullie zijn uniek en ik blijf jullie trouw!"

"Vanochtend nog heb ik gezien wat een uitgebreid aanbod jullie in de winkel hebben. Een aanbod met plaats voor ontdekkingen." - Bart Moeyaert, auteur

"Kreeg vandaag weer twee bestelde boeken keurig opgestuurd. Savannah Bay = de sympathiekste boekhandel van Nederland! Liefhebbers van de kleine bevlogen onafhankelijke boekhandelaar: put your money where your mouth is."

"Ik leerde Marischka kennen tijdens mijn onderzoektijd. Ik kocht graag bij haar de literatuur die ik nodig had. Inmiddels ben ik mijn bedrijf begonnen. En nog steeds heeft zij boeken waar ik iets aan heb. Haar winkel heeft net zo'n prettige uitstraling als zij zelf, je hebt de tijd om rustig iets te zoeken. Heb je advies nodig dan krijg je dat. Waar ik haar om bewonder, is dat ze de winkel heeft weten om te werken van een door vrijwilligers gedreven winkel naar een goed draaiende onderneming." - op LinkedIn.